vrijdag 9 augustus 2013

Tijd om even stil te staan                                                                                                                      Deventer 6 Augustus 2013


Beste mensen, familie, vrienden, collega's en oud-leerlingen,                   

Allereerst van harte welkom Fijn dat jullie allemaal in de gelegenheid zijn geweest om hier te komen. Het is vandaag een byzondere dag.Vandaag is onze pap 80 jaar geworden. Tijd voor een foto, tijd om even stil te staan.
In dat ene moment dat wordt vastgelegd, wanneer er een foto wordt genomen, word je jezelf ineens gewaar en realiseer je je dat je op een dag als vandaag terug kijkt naar wat is geweest en vooruitblikt naar hetgeen wat nog komen gaat.
'Stills uit een verloren tijd trekken aan je voorbij. Ze laten momenten zien waar je met een warme genegeheid, schaamte of verdriet aan terug kunt denken. De betekenis is geheel persoonlijk.
Ik zou nu een heleboel momenten bij langs kunnen gaan zoals bijv. Het leven van Vincent van Gogh, een van de vele toneelproducties van de Amersfoortse Berg die pap samen met zijn collega's bedacht, schreef en regisseerde maar dan doe ik de andere momenten te kort dus dat doe ik maar liever niet.


Met het moment dat er wordt afgedrukt en de foto genomen is, voegt zich een kleine notitie toe aan een  verhaal dat een persoonlijke geschiedenis verteld. Vele van ons hier maken deel uit van deze geschiedenis. Cor zijn geschiedenis (tussen 1933 en 2013)
We waren getuigen van momenten  van persoonlijk slagen en falen. We waren er bij en hebben lief en leed gedeeld, vreugde en verdriet. De melancholische blik die cor karakteriseert is wellicht de herinnering aan een verlangen. 
Slechts in woorden op papier samengevat zodat zij toch zichtbaar wordt en discreet gevoelens van binnen naar buiten laat komen om zo toch contact te maken met de wereld. Schrijvers en dichters zijn goed in het aanschouwen van de wereld op zoek naar de kwetsbare schoonheid van het bestaan, om haar te  kunnen beschrijven. Pa is er goed in.
 
luisterend naar mooie woorden
Zijn wereld werd ons vooral zichtbaar in zijn vele verhalen, essays en gedichten. Ze laten een hele creatieve en opmerkzame kant zien die in het dagelijks leven niet altijd op de voorgrond traden treed.  Ze markeren een voor pa betekenisvol moment. Vandaag delen we zo'n moment en krijgen we de gelegenheid om iets meer uit de wereld van pa te leren kennen. 
In je boek; Binnenpark, Buitenpark neem je ons mee en laat je ons kennis maken met een tijd waarin, denk ik, de basis is gelegd van je schrijversschap en wat het beginpunt is geweest om met je creativiteit naar buiten te treden.   
Voordat we je de gelegenheid geven om uit eigen werk voor te dragen en het te signeren, wil ik vragen of iedereen stil wil staan voor het maken van een foto, die bij het aanschouwen ervan, aanleiding zal geven tot het schrijven van nieuwe memoires, of over een tijd die nog zal komen. Lieve pap wil je naar voren komen en beste mensen zouden jullie allen om hen heen kunnen komen staan?
Nadat de foto genomen is kunt u cor feliciteren en zijn boek laten signeren.


Marjolein, Rene, Robin en Jeroen

Buitenpark Binenpark

4 opmerkingen:

lebonton zei

wat een goede dag moet dat zijn geweest!

lebonton zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Een dag om met trots op terug te kijken.

Athy zei

Zo groot als de vijver is met voornemens,plannen en dadendrang, 'in den beginne', zo vol met gedaan leven is die vijver bij het bereiken van de leeftijd van de 'zeer sterken'.Ik hoop van harte dat je kunt omzien in tevredenheid met nog hier en daar een voornemen of wens ergens in je jaszakken.