vrijdag 27 mei 2011

De laatste foto's van Ouwe kees

                  Naast zie je nog een glimp van z'n vrouwtje maar wat moet ze nou met zo'n snurkende sukkelaar

 Op zondagmiddag 22 mei keerde Ouwe Kees, mijn meest bejaarde duif-hij was 17 jaar- niet terug op het hok. Tijdens  het vliegen en draaien van zijn rondjes boven de wijk moet hij verongelukt zijn of  hij is door een roofvogel gepakt. Hij vloog het laatste half jaar al niet meer met de andere duiven in koppel.  Dat kon hij niet meer bijvleugelen.   
Hij was wat slecht ter poot of been net als zijn baas Maar vliegen gingen eigenlijk nog best prima voor zo’n ouwe duivenheer. En dus klapwiekte en zweefde hij nog hoog in de lucht. Dat was een lust voor het oog. Maar een alleen vliegende duif loopt extra risico en is een makkelijke prooi voor  sperwer, havik en slechtvalk.

Ouwe Kees was van 1994 en in zijn jonge jaren  werd bijvoorbeeld 1997, meen ik, een topjaar. Hij vloog toen in een seizoen 4  vroege prijzen van de zogenaamde Pyreneeënvluchten Het was een van mijn meest trouwe duiven en daarom mocht hij op het hok blijven en daar van zijn ouwe dag genieten.
In de eerste maanden van dit jaar  echter begon hij wel een echt oud mannetje te worden. Hij zat bij wijze van spreken  het grootste deel van de dag achter de geraniums. 
Meestal lag hij in de zon te slapen. Dan leek het vanuit de verte alsof hij dood was. Kwam je dichterbij kwam dan knipte zijn oog open en keek hij met zo’n blik van:'  wat moet je nou! of:' Hoepel op met dat gedoe met dat fotoding van je!' 

                                                     ik ben er nog hoor      
                         
Maar al met al  werd het de laatste dagen steeds meer duidelijk dat hij het een beetje gehad had met  het duivenleven En een week geleden was het dus zover. Hij keerde niet terug van zijn missie: ’ old soldiers never die; they just fade away’ moet je maar denken. 
Hierbij en hieronder de laatste foto’s die ik begin mei van hem maakte. Hij sliep in de zon. Toen ik naderbij sloop om te zien of er nog leven in dat hoopje veren zat deed hij een oog open zo van: ' heb ik wat van je aan, soms'  en daarna helemaal  wakker en alert met omgewend hoofd: ‘ zeg eens, ik wil helemaal niet dat je een foto van me maakt daar koop ik niks voor geef me maar wat snoepzaad of een beetje hennep!' 


                                                            nee nee geen foto alstjeblieft
©c.u.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi gedenkschrift voor een sterke duif.

Athy zei

Vertrokken naar de eeuwige jachtvelden vol hennep en snoepzaad.Hij zal gemist worden en zo hoort het. Groet!

Anoniem zei

Een mooi leven gehad.
Hij heeft veel van Europa gezien.
Boven de Pyreneeën hangen is niet voor iedereen weggelegd. 'Het is nu wel mooi geweest', moet hij gedacht hebben toen hij zich overgaf aan een rover.

Unknown zei

@Antonette;Athy en Beus; veel dank voor jullie begripvolle opmerkingen ( een buur man vertelde vandaag dat hij verderop in de wijk een vleugel had gevonden, maar die was wellicht ook van een nadere roekoe-vogel)

Joachim zei

Ouwe Kees RIP!!

Anoniem zei

Toch een mooie leeftijd

Jan de Stripman zei

Dit bericht had ik gemist. Vogels kunnen verbazend oud worden, dat blijkt...

Unknown zei

@Stripman: sommige vogels kunnen heel oud worden. Misschien is kEes door de kat opgepeuzeld anders had hij de 20 nog gehaald