maandag 27 januari 2014

Schooldagboek Oldenzijl

schoolplein tekening Harm-Jan


School dagboek Oldenzijl
29 mei 1963
Gisteren hebben we 2 films gehad de een heette ‘de zeekrab’ de 2e ‘de bovenwindse eilanden’, ze waren erg mooi. We zouden ook op de film komen, maar we waren al uit school. Toch kwamen er nog veel naar school. 
De meisjes moesten spelen ‘in Holland staat een huis’ de jongens gingen voetballen. Harm Jan had kauwgom in zijn mond. De meneer vroeg: wat heb jij in je mond? Kauwgom, zei Harm Jan. Hij stopte het gauw in zijn zak. 
Toen zei de meneer haal het als een lange sliert. Maar toen kon hij het niet weer vinden. Er waren nog meer mannen, de een zei dat kauwgom zal nu nog wel lekker smaken.
Toen gingen ze door Oldenzijl om films van andere mensen te maken. We renden er allen achteraan. Vanmorgen hebben Jannie en Trijntje nog een dictee gemaakt. 
Verder is er nog niet veel gebeurt. 
Gisteren hebben Klaas, Ap en meester het aquarium een beurt gegeven. Er is nieuw water in gekomen, en het glas is sgoon gemaakt. We zullen wel gauw handwerken krijgen.
Gerda Sikkema

30 mei 1963
Gisteren was het heel warm. De meester kwam mooi op tijd. Wij moesten in school. En we moesten eerst taal doen. En om half tien kwam juffrouw Boelema. 
Gerda, Jannie, Trijntje, Hanneke, Janneke en Hillie moesten handwerken. 
Gerda en ik zijn met een kussensloop bezig. Gerda die moest het eerst op de naaimachine. En later moet Hillie op de naaimachine.

Om kwart na tien was het speelkwartier. De jongens gingen voetballen, en de meisjes gingen kaatsten. Jannie van Hijem ging direct naar de meester. Ze zei we mgen niet in het hoekje. Ja wel zei de meester. En toen het kwart voor twaalf was gingen wij ook naar huis. 
Want ’s middags waren wij vrij. Gerda die moest een ijsco kopen. Maar we gingen eerst bij Sikkema op de deken. Maar  vrouw Sikkema moest weg.
 Toen zijn wij naar ons gegaan. Wij hebben eerst Harry en Dikkie naar Oma brengen. Wij hebben eerst een ijsco gekocht. Toen was het 5 uur. 
Wij zijn naar de tv gegaan. Okkie trooi was er voor. En vanmorgen hebben wij nog een film gehad. Over de velduil. Nu is het half twaalf
Hillie Kamminga

31 mei 1963
Gisteren zijn we op de film gekomen. De  dominee had een foto toestel meegenomen. Ik heb gisteravond jonge stekelbaarsjes gevangen. 
Harm Jan en Hans hebben een houten fiets gemaakt. Ze komen er ook mee in Oldenzijl. De andere jongens zijn gisteravond aan het voetballen geweest. Ik heb wel 17 stekelbaarsjes gevangen. Die heb ik in 2 flessen gedaan.

17 juni 1963
We zeiden van morgen het eerst goededag tegen elkander.Ik had mijn bal meegenomen. Toen moesten wij partijkiezen. Klaas Dost had een gulden het ging tussen Hans en Harm Jan. 
Vanmiddag om half een waren wij weer aan het voetballen geweest. 
Toen viel Jan Willemsen. Hij heeft zich pijn gedaan. Hans Dost die trapten en het wilde weg. Weer tegen de meisjes aan die werden boos.

Harm

2 opmerkingen:

Athy zei

Heerlijk om te lezen, ik zie het ook voor mij. Weet jij hoe oud of jong, die kinderen zijn?

Unknown zei

Natuurlijk Athy die kinderen had ik allemaal in 1 lokaal zitten ze waren met hun achttienen en waren tussen de 6 en 12 jaar oud