zondag 26 januari 2014

Klassedagboekje van de Openbare Lagere School te Oldenzijl
20 mei 1963 ( Harm-Jan schrijft)
Meester is van morgen te laat geweest. Toen heeft appi kooi op het bord gezet meester is te laat
Hij moet 1000 straf regels maken.
Maar het was meester zijn schuld niet. Het was de saufeur zijn schuld
Toen hebben de grote jongens en meisjes de school aan geveegt.
Er zat ook een poes bij Haan op het dak.

21 mei 1963 (Berend Riemeijer noteert)
Gisteravond ging ik naar Oldenzijl ik wou naar Jan maar Jan was niet thuis wand Jan was naar kooi, ja daar kwamen Jan  en eerko aan ze waren op de fiets zij moesten planten halen’

Toen we bij haar huis waren vroeg Louwe zijlen we slootje tikkertje we zijden ja wel.
Een poosje later gingen we allen naar huis. Ik kwam bij de brug daar waren Harm-Jan en Sieuwerd. Hij zij ga je mee aan blikspuit we zijden ja wel. Heb je wel een blik zij ik ja daar licht een in de sloot daar bij het Maar en hij stapte er…of wor ik ook kler nat zij hij.
En Harm-Jan was hem en toen Siewerd en Toen ik ik hat Harm-Jan en toen Siewerd en ik ging Ubbens vaart op en daar zag ik vier eksters ligen en ik zag dat er een bewoog ik pakte ze het op. Sieuwerd vond hem ook mooi. En toen heb ik hem in een hok gestopt. Mijn Moe zij geef hem maar aan de kat. Ik zijn nee hoor. 
En toen moest ik op bed---nacht---En smorgens ging ik met hem naar school. Ze vonden hem wel mooi. En de meester wou hem wel in school hebben. Jan grafde een paar wormen en die wou hij wel hebben om de kwartier kreeg hij een worm en van de middag kreeg hij 4 en Louwe en Harm-Jan hebben een nest voor hem gemaakt het is wel een mooi nest En Klaas en Jan mogen vanavond voeren. En hij lust wel wat eten. Van middag moest moest hoefde niet maar ik had het vergeten.

22 mei Jan Willemsen
Toen we vanmorgen in school waren lag de ekster dood dat vonden we erg jammer. Berend heeft hem begraven. Meester zei van het is maar een klein kansje dat hij in leven blijft. Toen zei ik van hoe weet je dat. Nou zei Ap ik hoor hem niet meer schreeuwen. Toen ze Louwe die er net aankwam. Hij schreeuwt niet iedere keer. Zo is het zei Klaas.
Toen het speelkwartier was kwam Hillie Kamminga huilend de school uit. Wat is er zeiden we. Toen zei Jannie van Hijem ze heeft hoofdpijn. En Gerda Sikkema zei ook van ja. Toe gingen we weer in school in weer leren.

23 mei Ap kooi
Gisteren was het hemelvaart dus een zondag. Toen hoefden we niet naar school. Jammer genoeg hebben wij geen hemelvaartsdag vakantie. Daarom moeten we vandaag weer naar school  Morgen zijn we dus weer vrij, dan is het zaterdag. Jan Willemsen heeft vanmorgen een schoteltje laten vallen, en het was stuk. Toen het speelkwartier was moest Janneke even in school blijven. Want janneke was naar Jannie geweest. En toen meester vroeg wat ze daar moest, begon ze te lachen
Verder gebeurde er deze morgen niet veel. Na de middag gingen we naar de gijmnastiek. Daar hebben we eerst korfbal gedaa. Daarna twee maal trefbal. Toen het afgelopen was konden we direct naar huis, want anders kwam meester te laat op school, bij de trein.
tekening van Louwe

27mei Louwe Mooibroek
Vandaag is Meester weer te laat op school gekomen, en weer was het de Gado zijn schuld. En omdat het wel eens vaker kan gebeuren gaat Meester een klacht indienen
Zondag ben ik nog in Drente geweest, er waren wel veel op pad, het was ook mooi weer. Gerda is nog in Roden geweest met een vriendin van haar. Ap kooi is nog in Slochteren geweest. Vanmorgen zijn we nog even aan het voetballen geweest. Ap en ik tegen Jan, Klaas en Berend. We hebben ook nog film gekeken over de elfstedentocht, het was een heel oude film zei Meester.

( in 1963 liet ik de kinden op mijn nieuwe eenmans- school een klasse dagboek bijhouden en om de beurt mochten/moesten ze daarin een bijdrage leveren....hier de eerste aflevering)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Inspirerend initiatief, dat klasdagboek. Zal het eens voorleggen aan de juf van groep vijf.
Hoe oud zijn deze kinderen?

Blikspuit, slootje tikkertje ???
Oudhollandse spelletjes zeker. Nou hier genoeg sloten, misschien kunnen deze spelletjes nieuw leven worden ingeblazen :)

Unknown zei

Assyke;de school had 1 lokaal daarin zaten 23 of 18 kinderen van de 1e t/m de 6eklas( de kinderen bedachten veel an die spelletjes zelf