donderdag 24 maart 2016

Spinnen en drugsBovenkant formulier
Ruim vijf jaar geleden schreef ik  dit op het Volkskrantblog dat toen nog bestond


vrijdag 14 januari 2011 13:22 door cor3306

‘Albert Heijn overleden’, kopt de krant in de rechterbovenhoek. Daarnaast ‘Vreugde onder de Tunesiërs’. Het een heeft niets met het ander.  
We  zijn op 14 januari van week 2 aanbeland. De Voetnoot van Arnon heet Instinct. ‘Hoe langer de man hoe meer hij verdient’, schrijft hij. Iedere 2.5 cm betekent 7000 euro meer op jaarbasis.
Meneer Heijn heb ik nooit ontmoet, maar hij zal een reus geweest zijn. Zelf ben ik een kort mannetje, bovendien met pensioen en de krimp zit erin. Mijn ontbijt  omvat 1 kopje Nelson thee, 1 ei, knäckebröd en beschuit. De grijze kliko heb ik  naast de Kinderopvang op z’n plek bij de weg gezet, want het is vuilophaaldag. Opnieuw is het regenachtig en uitermate somber.
 
De Volkskrant maakt ook niet blij. Pagina 2 en 3 gaan over kindermishandeling. Giphart ’s stukkie ernaast behandelt Dierenporno via Nederland. Dat bericht is een hoax.  Verderop praat Jean Pierre Geelen over Rutte die via Twitter vragen van het volk beantwoordt. Mark beschouwt Nederland kennelijk als een schoolklasje met tieners,  hij spreekt ons  aan met jullie.
Terwijl ik  doorblader vertelt het NOS journaal achter mij- daar staat mijn stereotoren-  dat Albert Heijn dood is, dat het huiselijk geweld toeneemt en dat de autoverkoop zich herstelt.
Ik leg de krant weg, begin met mijn hometraining. Op mijn oude kringloop Kettler trap ik er lustigjes op los; 3.1 km in 10 minuten alsof het niks is.
In tussen brengt de bezorgster van Sandd een Postcodeloterij- brief : ‘U hebt nog 5 dagen om uw cheque te verzilveren. Laat ze het heen en weer krijgen met die wurgreclame! Inmiddels is het al 10.45 u. Vandaag wordt het niet licht meer.
Er hangt een natte dweil over de stad.
 
Lezen dan maar; ik pak Bizarre Wetenschap een boek met columns en stukjes  door  Reto U Schneider.
Het boek valt open bij gedrogeerde spinnen die hun web om 4 uur ’s nachts weven, doen ze altijd rond die tijd, dat is vaste prik. De onderzoeker wil  dat de spin speciaal voor hem op een later tijdstip gaat spinnenwebben. Met suikerwater voert hij ze drugs. Dat brengt geen verandering in het weef uur, wel heeft het invloed op het web patroon. Het meest chaotische  web ontstaat onder invloed van cafeïne, het mooiste door marihuana en het regelmatigste na gebruik van LSD. De man die de proeven in 1956 deed heette Peter N Witt, bepaald geen nitwit dus.
 
Zo’n boek is geen echte pageturner, want af en toe moet je bij  komen van dat bizarre en absurde gedoe, want je stuit op titels als: Orgasmen aan de lopende band, De Levende Hondenkop, Lijken in de moestuin, In iedereen zit een vandaal. De Aap in de Spiegel  en Opgewonden voor het Verkeerslicht.  Bij ’t laatste steekt een studente met een flink bos hout voor de deur in een minirokje de straat over. Normaliter wordt er driftig getoeterd  en gefoeterd als een auto bij groen niet  optrekt.
De psycholoog Robert Baron wou met dit experiment onderzoeken of het agressieve geclaxonneer  afnam.  
Voor de relevantie  steken  er behalve de seksbom successievelijk ook , een man op krukken, een clown en een gewone student over. De uitkomst is even verrassend als voorspelbaar. Ja, zoiets leest lekker weg op een extreem trieste januarimorgen, als de was op de verwarming te drogen hangt en de rest van de dag geen enkel perspectief lijkt te bieden.
©c.u.
 


 

 

2 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Psychologische proeven zijn vaak toch het leukst:-).

Unknown zei

destijds Johan
reageerde je met: 'Het perspectief van deze vrijdag nu is dat hij haast weer voorbij is'